pondělí 23. listopadu 2009

A4M33VIA - Přednášky o vývoji internetových aplikací od Google


V rámci předmětu A4M33VIA - Vývoj internetových aplikací proběhl 5.listopadu 2009 celodenní blok přednášek, při kterých mohli studenti programu Otevřená informatika slyšet odborníky na technologie firmy Google. Přednášky trvaly bezmála 8 hodin a zahrnovaly témata jako MapReduce a distribuované výpočty, aplikace pro platformu Google Android, Google Web Toolkit, Google Maps API a iGoogle gadgets.

Celý blok zahájil úvodním slovem Michal Pěchouček za Otevřenou informatiku a Jan Šedivý za firmu Google. Vlastní přednášky pak měli Milan Straka, Lara Aharkava, Jaroslav Bengl, Jiří Semecký za firmu Google a za firmu Inmite Pavel Petřek. Přednášky byly zaměřeny na konkrétní ukázky kódů a principů návrhu daných aplikací. Studenti se například dozvěděli, jak naprogramovat aplikaci pro chytré telefony, jak rozšířit informace na mapách nebo jak vytvořit rozšíření pro vyhledávací stránku iGoogle.

Jednotlivé přednášky byly zakončeny zadáním dvou úloh. Z nich si každý student vybral jednu a tu bude do konce semestru vypracovávat. Předmět je zakončen zápočtem a ohodnocen 3 kredity.

Velkou motivací pro studenty je unikátní soutěž, kterou v rámci předmětu představila firma Google. Hlavní cenou je moderní telefon od firmy Samsung s operačním systémem Android. Nejlepších pět semestrálních prací bude nominováno na vítěze a firma Google po pečlivém zhodnocení vybere práci nejlepší a tu odmění. Kritérii bude dle slov zástupců firmy Google "neotřelost, jedinečnost a inovativnost" řešení.

Antonín Komenda

1 komentář:

  1. Musim rict, ze ackoliv to bylo jako jeden blok dlouhe, byly prednasky zajimavy a urcite to stalo za to. Kdyby bylo i VIA2, urcite bych nebyl sam, kdo by to uvital :)

    OdpovědětVymazat