středa 23. února 2011

Volitelný předmět OI "Virtuální agenti" na MFF UK

Do magisterského programu Otevřená informatika byl podobně jako minulý rok jako volitelný předmět zařazen předmět "Virtuální agenti" (na MFF registrován jakob "Umělé bytosti") vyučovaný v letním semestru 2011 na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy.

Virtuální agenti jsou inteligentní softwaroví agenti, kteří jsou situovaní v prostředí 2D nebo 3D virtuální reality, kde imitují lidské nebo zvířecí chování. Inteligentní virtuální agenti nacházejí stále širší uplatnění v realistickým tréninkových simulacích, modelování skupinových jevů, stejně jako v počítačových hrách, filmovém průmyslu apod.

Přednáška podává přehled typů virtuálních agentů a jejich architektur a blíže se zabývá způsobem jejich řízení. Přednáška je doplněna praktickým cvičením, kde studenti programují vlastního virtuálního agenta pro 3D virtuální svět. Přednáška rozšiřuje znalosti studenta počítačové grafiky a/nebo autonomních systémů (agenti, roboti). Z jedné strany ukazuje, čím se virtuální agenti liší od agentů bez „virtuálního těla“, z druhé strany je nadstavbou nad základními přednáškami z 3D grafiky. Přednáška zároveň ukazuje i úspěšné aplikace některých algoritmů umělé inteligence a strojového řízení v praxi. Podrobný sylabus je vyvěšen na stránkách OI.

Předmět v rozsahu 2+1 je zakončen zápočtem a zkouškou. První přednáška bude již tento pátek 25.2. od 9:00 v místnosti S9, Malostranské nám. 25, MFF UK.

Bližší informace o předmětu případně dodá přednášející Cyril Brom (MFF UK).

Žádné komentáře:

Okomentovat