čtvrtek 24. března 2011

Michal Pěchouček - 1. pozdrav z University of Southern California

Zdravím studenty z prosluněné Kalifornie, z nejstarší a největší soukromé univerzity na západním pobřeží Spojených států. Chci se s vámi podělit o první dojmy (Michal je v USA díky Fulbrightově stipendiu, pozn. VŠ).

Ještě jsem se nestal svědkem žádného loupežného přepadení, takže nemohu potvrdit, že by Los Angeles jako druhé největší město Spojených států bylo tak nebezpečné, jak se o něm vypráví. LA na mě zapůsobilo překvapivě příjemně. Možná také proto, že tu je krásné 20ti stupňové jaro (Ondra Vaněk, který tu byl v srpnu, má asi jiné zážitky). Sice jsem ještě nepotkal žádnou hvězdu, zato jsem si pěkně zaběhal na místních plážích ;)

A teď k práci. Hned po prvním dnu jsem se intenzivně zapojil do výzkumné práce ve skupině TEAMCORE, která patří mezi světovou špičku v oblasti multiagentních systémů. Zabýváme se tu například tím, jak modelovat černé pasažéry v železniční dopravě a jak co možná nejlépe rozmisťovat revizory. Vymýšlíme, jak plánovat lety tzv. air-marshalům - ozbrojeným cestujícím na palubě letadel, kteří mají za úkol bojovat s případnými teroristy nebo jak pomocí multiagentních systémů modelovat bujení rakovinotvorných buněk či jak co možná nejefektivněji chladit a vytápět budovy.

Pracovní prostředí je nanejvýš inspirativní a mezinárodní. Rozhodně se nedá říci, že by zde rodilí Američané tvořili většinu (ať mezi studenty, vědci nebo mezi profesory). Celý campus je plný zajímavých, ambiciozních a v mnohém výjimečných lidí. Například, když katedra počítačových věd, na které jako hostující profesor působím, vybírala nového adepta na pozici odborného asistenta, probírala se šesti sty přihlášek (stejně jako přijímací komise OI
při prvním běhu programu :))

Michal Pěchouček

Žádné komentáře:

Okomentovat