středa 1. července 2009

Jak využít možností MINOR specializace

Program Otevřená informatika (OI) nabízí možnost vystudovat vedle svého hlavního oboru (major) i obor vedlejší (minor). Pojďme si vysvětlit, jak případnou volbu vedlejšího oboru provést a co studentovi může přinést.

Minor specializaci lze vystudovat cílenou volbou volitelných předmětů. Vedlejší odbornost získáte zcela dobrovolným úspěšným zakončením souboru 4 předmětů jiného oboru. Každý z oborů OI doporučuje příbuzné obory vedlejší. Současně vypočítává předměty, kterými je nutné resp. vhodné projít, aby mohl být považován za minor. Jako vedlejší je ale možné studovat i vybrané obory mimo program OI.

Volba je určená hlavně pro ty z vás, které láká i další konkrétní obor mimo svého hlavního. Kromě samotného zájmu o další zaměření může volba minor nabídnout dvě doplňkové výhody. V první řadě pomáhá studentovi k orientaci ve výukových plánech a smysluplné volbě vzájemně navazujících či přinejmenším souvisejících předmětů. Další přínos je konkurenční. Student bude mít na diplomu uvedenu jak major, tak minor odbornost, což je výhodou na trhu práce.

Pokud se pro některý z akreditovaných minor oborů rozhodnete, je vhodné svůj zájem oznámit co nejdříve na studijním oddělení. Oznámením získáte právo přednostního zápisu. Pořadí zápisu na předmět bude: 1. studenti, kteří mají daný obor zapsaný jako major, 2. studenti, kteří se k danému oboru přihlásili v módu minor, 3. ostatní zájemci. Včasné přiřazení studentů k minor oborům napomůže lepší organizaci studia a dostupnosti zvolených předmětů (určitě by nebylo příjemné složit 3 předměty a poté nebýt zapsán na poslední z kapacitních důvodů). Kromě kapacitních rizik ale žádná časová omezení nejsou. Minor specializaci lze získat i dodatečně, postačí k tomu složení zkoušek z požadovaných 4 předmětů.

Na závěr zmiňme ještě alternativy k minor volbě. Studenti s vyhraněným zájmem o hlavní obor nebudou chtít svůj čas rozmělňovat. V rámci volitelných předmětů si budou zapisovat prohlubující předměty, jež dále rozvíjejí témata z oborových předmětů. Mohou si zapsat pokročilé doktorské předměty nebo oborově příbuzné předměty z jiných fakult a škol. Na druhém konci škály stojí studenti, kteří mají vedle hlavního oboru široké zájmy. Nechtějí se vázat čistě na hlavní obor a je pro ně svazující i volba major-minor. Ti si budou volitelné předměty zapisovat zcela volně ze souhrnné nabídky volitelných předmětů OI.

7 komentářů:

  1. Kde se da najit seznam minor specializaci? Na prvni proklikani jsem si jich nevsiml ani na webu FEL ani na webu OI. Dik

    OdpovědětVymazat
  2. Jistotou jsou všechny souběžné obory Otevřené informatiky. Předpokládáme, že sem bude směřovat většina zájemců. Pro příklad, student magisterského oboru Umělá inteligence může jako minor volit Počítačové vidění a digitální obraz, Softwarové inženýrství nebo další 2 paralelní obory. Vedle souběžných oborů OI připravujeme i několik dalších možností volby, jde například o bakalářský minor obor Management nebo magisterský minor Robotika. Oficiální seznam ale ještě není k dispozici.

    OdpovědětVymazat
  3. Jasne, kazdopadne zni to hezky, a mne osobne tato moznost docela potesila. Jen tak dal.

    OdpovědětVymazat
  4. Jen doplnim ze se chysta i meziobor zamereny na site, ktery bude vyuzivat relavantnich predmetu z programu KME.

    OdpovědětVymazat
  5. Zdravim,
    prave se rozhoduji mezi robotikou a UI, robotika jako minor by asi byla ta nejlepsi volba.
    Kdy presne bude vsechno pripraveno?
    Respektive, kdyz se ted zapisu na magisterskou UI, muzu si rovnou nejak zazadat o minor Robotiky?
    dik za odpoved
    Jarda Vítků

    OdpovědětVymazat
  6. Robotický minor připravený je, v minulém týdnu jej projednávala Rada programu OI, ale zatím oficálně neschválila. Proto Vás zatím nemohu odkázat na žádnou konkrétní stránku. Chápu, že to není ideální, mírnou náplastí je to, že o minor nemusíte žádat, tím spíše ne přímo u zápisu. Robotika by Vám tedy ani při studiu UI uniknout neměla.

    OdpovědětVymazat
  7. Musím upřesnit svoji předchozí odpověď. Robotický minor podle posledního rozhodnutí Rady OI ve školním roce 09/10 otevřený nebude (viz stránky OI -> Mgr. program -> Další informace -> Výběr volitelných předmětů v magisterském programu).

    OdpovědětVymazat