pátek 4. září 2009

Spolupráce s prumyslem a volitelné predmety

Vázení studenti,

magisterský obor softwarové inzenýrství Otevrené informatiky slibuje studentum orientaci na prumyslovou spolupráci. Pripravenost a ochotu spolupracovat na výuce v oblasti softwarového inzenýrství vyjádrily prední softwarové spolecnosti (IBM, Google, SUN, Profinit a dalsí) a ve spolupráci s nimi jsou pripraveny ctyri predmety ze skupiny volitelných predmetu, které se budou vyucovat zkusení experti techto spolecností:

Rízení projektu
Rozsah: 1p+1c, prednásí Ing. Miroslav Cink, IBM
Cílem predmetu je poskytnout studentum prehled o problematických oblastech rízení projektu, ukázat typické chyby na nichz projekty ztroskotávají a pripravit je do praxe na roli vedoucího projektu i na roli clena projektového týmu. Soucástí bude rozbor prípadových studií s predpokládanou aktivní úcastí studentu. Pripraveno na základe best practices projektového rízení, s pomocí vlastní IBM metodologie rízení projektu a na základe vlastních zkuseností prednásejícího s rízením projektu v IT.

Úvod do administrace a diagnostiky Solarisových systému
Rozsah: 1p+1c, prednásí Mgr. Martin Karác, SUN Microsystems
Predmet je venován prehledu hlavních rysu komercní i opensourcové vetve Solarisu. Jeho cílem je obohatit uzivatele jiných systému (predevsím linuxových) o administrativní postupy a nástroje vyuzívané v solarisových systémech a poskytnout jim urcitý nadhled nad tím, jak ruzné mohou být prístupy ke správe operacního systému v unixovém svete.

Vývoj internetových aplikací
Rozsah: 1p+1c, prednásí lektori Google (prednásky v anglictine)
Predmet se zameruje na popis a praktické pouzití cloude computing, výhody a nevýhody programování na Internetu. Postupy návrhu budou demonstrovány na praktických príkladech. Budou popsány a demonstrovány základní algoritmy pro zpracování velkého mnozství dat MapReduce, návrh webové aplikace pro lokální vyhledávání, pouzití nekolik ruzných API pro mashup aplikace. Bude probrány základy pouzití API pro uzivatelská rozhraní a ukázány príklady pouzití stávajících AJAX knihoven. Budou predstaveny moznosti pouzití Google infrastruktury.

Softwarové inzenýrství pro praxi
Rozsah: 2p+2c, prednásí Ing. Tomás Krátký, Profinit s.r.o.
V rámci predmetu Softwarové inzenýrství pro praxi budou systematicky probrány primární a podpurné cinnosti softwarového inzenýrství. Dále bude probráno vedení softwarového projektu, softwarový proces, údrzba software a tvorba nabídek. Vse bude ilustrováno situacemi z reálných projektu. Výklad kazdého tématu bude typicky obsahovat základy teorie, minimální nárok na praxi, checklisty a templates, ukázky z praxe a doporucenou literaturu.

Verime, ze vás tato nabídka zaujme a vyuzijete moznost získat navíc nejen odborné znalosti, ale i prevzít zkusenosti spickových odborníku s mezinárodní praxí. Tyto predmety budou nabízeny specificky v urcitém semestru, podle mozností externích lektoru. Zájemcum tedy doporucujeme predmet si zapsat, moznost stejné volby v prístích semestrech nelze zajistit.

Tomas Vlcek (Martin Rehak)

2 komentáře:

  1. Dobry den,
    chtel bych se zeptat na kreditovou dotaci a zpusob zakonceni techto predmetu ? Na strankach felu jsem se doklikal jen na rozvrhy (napr. A4M33RPR https://www.feld.cvut.cz/education/rozvrhy-ng/public/cz/predmety/12/85/p1285406.html), info ohledne predmetu konci chybovou strankou 404.

    Dekuji
    RV

    OdpovědětVymazat
  2. Dobry den,
    informace do webu se generuje automaticky, omlouvame se za chybu. Zakladni informace k predmetum jsou nasledujici:
    - Uvod do administrace Solarisovych systemu (A4M33UAS): S, 3kr., 1+1, kl.z., kap. 20
    - Softwarove inzenyrstvi pro praxi (A4M33SEP): S, 6kr., 2+2, z,zk, kap. 60
    - Vývoj internetových aplikací (A4M33VIA): S, 3kr., 1+1, z, kap. 180
    - Řízení projektů (A4M33RPR): S, 3kr, 1+1, kl.z., kap. 20

    OdpovědětVymazat