středa 8. prosince 2010

Rozhovor s Českou hlavou profesora Pěchoučka

Profesoři Českého vysokého učení technického v Praze Vladimír Mařík a Michal Pěchouček společně obdrželi v listopadu 2010 prestižní vědecké ocenění „Česká hlava – cena invence“. Profesor Mařík patří mezi zakladatele české školy kybernetiky a profesor Pěchouček navazuje na tuto tradici výzkumem v oblasti multi-agentních inteligentních systémů a aplikacemi v rozličných doménách, ať se jedná o řízení letového provozu, koordinaci bezpilotních letadel či návrh bezpečných průjezdních tras Adenským zálivem.

Nejen o výzkumu, vývoji a inovacích jsem si povídala s profesorem Michalem Pěchoučkem:

Gratuluji k velkému úspěchu. Jak vůbec takovéto ocenění vnímáte?

Upřímně řečeno, nejsem úplně cenový typ. Ani jsme to doma pořádně nezapili.
Ale teď vážně. Jsem moc rád, že tentokrát zvítězila informatika. V zemi, která disponuje dobrým výzkumným potenciálem v chemii, medicíně a biologii je České hlava za informatiku skvělý výsledek. Je to ale hlavně ocenění týmu naší katedry, především výzkumníků v Centru agentních technologií, kteří pracují na spoustě zajímavých aplikovaných projektů.

Letos jste obdržel ještě také Fulbrightovo stipendium na hostování na USC, v Los Angeles. Měl jste tedy velmi úspěšný rok. Co plánujete na rok 2011?

Máte pravdu, nebyl to špatný rok. Nejvíce si však cením toho, že se mi podařilo uběhnout maraton. Po letech odhodlávání jsem se na závod připravil a dopřál jsem si fantastický sportovní zážitek. Ono s vědeckou prací je to podobné jako s dálkovými běhy. Ten, kdo léta tvrdě nepracuje, nemůže se dohrabat k serióznímu ocenění své práce.

Spoluzaložil jste výběrový výukový program Otevřená informatika a jste jeho garantem. Jaké vidíte možnosti uplatnění jeho absolventů?

Protože OI je koncipována jako výběrový program, dosahují studenti již teď zajímavých úspěchů. Například nejlepší z nich dostali možnost se zapojit do práce na výzkumných projektech, které se provozují jak v Centru agentních technologií tak v Centru strojového vnímání. Předpokládám, že absolventi OI budou buď vědci, kteří budou slavit úspěch na zahraničních univerzitách a poté se vrátí do Čech podporovat českou vědu, nebo budou patřit mezi malou množinu špičkových informatiků schopných pracovat na odborné práci na pomezí výzkumu a vývoje aplikací, kteří budou atraktivní pro firmy jako je Google, Microsoft, Skype, Toyota, NASA, IBM a mnohé další, nebo budou zakládat vlastní startupové společnosti, ve kterých budou uplatňovat své extrémně inovativní myšlení a stanou se z nich budoucí Sergey Brin a Larry Page, nebo Steve Jobs.

Autor: Libuše Petržílková

Žádné komentáře:

Okomentovat