pondělí 1. února 2010

Nový volitelný předmět Corporate Performance Management

V rámci tzv. průmyslových volitelných předmětů Otevřené informatiky byl ve spolupráci s firmou IBM připraven a schválen nový předmět A4M33CPM - Corporate Performance Management. Předmět si již lze zapisovat pro nadcházející letní semestr, je vyučován v češtině v rozsahu 0+2 a je zakončen klasifikovaným zápočtem.

Svou náplní splňuje požadavky na akademickou certifikaci společnosti IBM (studenti mohou získat po absolvování oficiální akademický certifikát) a je vyučován vybranými univerzitami zapojenými do akademické iniciativy společnosti IBM.

Absolvent předmětu bude mít základní náhled na problematiku řízení výkonnosti podniku, tzv. performance managementu. Předmět jde za hranice problematiky business intelligence, která se zaměřuje na podání vysvětlení proč se něco určitým způsobem děje (pomocí nástrojů reportingu a analýzy). Studentům je představena navazující disciplína performance management (někdy též corporate performance management), která dává odpověď nejen na otázku, proč se něco děje, ale i na otázku co a jak bychom měli dělat (modelování, plánování, forecasting a what-if analýzy), aby se vzniklá situace změnila.

Téma Corporate Performance Management (CPM) je relevantní pro všechny firmy a společnosti, bez ohledu na oblast působnosti. Studenti se s ním v praxi dříve nebo později vždy setkají. Každá společnost totiž využívá analytické informace (analýza profitability a výkonnosti pro finanční plánování), manažerské informace pro CFO (finančního ředitele) a finanční týmy (rozpočty, statutární reporting, finanční výkazy pro management) a také manažerské informace pro členy vedení a rozhodovací týmy. Požadavky v praxi většinou kladou lidé, kteří technologii neznají a naopak výstupy a nástroje připravují lidé, kteří běžně nerozumí obsahu. To pak ve většině případů vede k nekomplexním nebo chybným výstupům.

Studentům je v úvodní části předmětu představen koncept performance managementu a architektura řešení. Rozsah problematiky je demonstrován na praktické případové studii. V druhé části předmětu studenti zpracovávají samostatně modelové zadání problému, včetně konkretizace úvodních požadavků, analýzy jednotlivých aspektů řešení, jejich modelování až po závěrečné vytvoření OLAP kostky a prezentaci finálního výstupu. Jednotlivá cvičení jsou koncipována jako konzultace a semináře pod vedením zkušeného odborníka ze společnosti IBM a Centra znalostního managementu FEL.

Cílem předmětu není technologické pojetí problematiky (nástroje, architektura, programování), ale naopak pochopení praktické stránky využívání CPM a vytvoření přechodového „můstku“ mezi těmito dvěma světy. Předmět je koncipován jako rozšíření technologického pohledu na problematiku o analytický, obchodní a manažerský přístup. Je postaven na reálných příkladech řešení požadavků byznysu pomocí IT a praktická část bude probíhat na technologii IBM Cognos.

4 komentáře:

  1. Chtěl bych se zeptat, zda předmět bude vyučován v angličtině či češtině (mate mě anglický název a česká osnova).

    V souvislosti s tím by mě zajímalo, jaké anglicky vyučované předměty si mohu jako student 1. magisterského ročníku OI zapsat? Rád bych např. AE3B33OSD, ale ten je bakalářský a navíc jsem absolvoval X36OSY a X36DBS (zdá se mi to, jako kombinace těchto dvou předmětů) - i přesto bych si jej případně rád zapsal - je to možné? Myslím, že už to, že je v angličtině by mi hodně přineslo :)

    Předem děkuji za reakci,
    Petr Kotek

    OdpovědětVymazat
  2. Hezky den,
    tento predmet je vyucovany v cestine.
    Pokud jde o predmet AE3B33OSD, nema pro Vas smysl si ho zapisovat, konzultovali jsme obsah s doc.Lazanskym a s predmety X36OSY a X36DBS je vyrazny prekryv.
    Obecne lze jako volitelny zapsat v podstate libovolny predmet, ale tak, aby nebyl
    svym obsahem prilis podobny jiz absolvovanym predmetum. To, ze je predmet
    bakalarsky v principu nevadi. Pochopitelne, jsou vyjimky z tohoto
    pravidla. Napriklad predmet v 1. semestru bakalare Reseni problemu a hry,
    ktery je primarne cilen na cerstve studenty VS, neni pro magistry prilis
    prinosny. Ale odborne predmety z vyssich semestru, pokud se nekryji s jiz
    absolvovanymi predmety, bez problemu.
    Rozjezd programu nas zatizil natolik, ze nabidka anglicky prednasenych
    predmetu je zatim bohuzel chudsi nez bychom chteli a nez bude napr. pristi rok.
    S pozdravem,
    Veronika Sinova

    OdpovědětVymazat
  3. Já bych se rád zeptal, kdy se předmět vyučuje. Rozvrh už mám potvrzen a uzavřen a nemůžu se kouknout, kdy je předmět vyučován. Zapsal bych si jej, ale jen pokud mi to bude sedět v rozvrhu.

    Děkuji

    OdpovědětVymazat
  4. Předmět se vyučuje ve středu od 11.00 v místnosti T2:B2-39d. Zároveň bych vás rád upozornil na kurz Y16ISP, který se zaobírá problematikou procesního řízení (Business Process Management). Je také pod záštitou IBM. Více info zde: http://czm.fel.cvut.cz/vyuka/Pages/corporate-performance-management.aspx

    Petr Koukal

    OdpovědětVymazat