úterý 2. listopadu 2010

Peter Šomló - Sestup do Křemíkového údolí

Je konec října a já venku chodím v triku. Přesněji, mohl bych chodit. Tady nikdo nechodí pěšky, všichni jezdí v autech. Jezdí kolem budov plných kanceláří, k nerozeznání od těch v Praze. Kolem nekonečných řad nákupních center a rychlého občerstvení a japonské důchodkyně, která je po těch letech spíš stará, než japonská. Jezdí i kolem mě. Dezorientovaného studenta z ČVUTu, který se vydal do svého přechodného působiště pěšky. Musíte mi to ale prominout. Poprvé v Americe. 6000 mil je dostatečným důvodem k několika kulturním překvapením.

Otázka, jak jsem se do stavu dobrovolné dezorientace dostal, je namístě. Před půl rokem jsem se přihlásil na stáž, kterou vyhlásila Nadace ČVUT Media Lab. Povedlo se. I přes změnu původního termínu z prázdnin na zimní semestr, jsem byl na téměř tři měsíce vyslán do Silicon Valley. Konkrétně do Plug and Play Tech Center (PnP), což je inkubátor pro technologické firmy. Kromě začínajících firem – startupů z USA, je v centru i několik mezinárodních firem. Jsou mezi nimi i české, které přichází na několik měsíců do Czech Acceleratoru. Většinou 3-4 firmy najednou. Jelikož čtete blog OI, nemůžu nezmínit firmu Cognitive Security, která v PnP také úspěšně působila. Doufám, že neztrácíte čas a v KOSu už hledáte předměty, které si od pánů z Cognitive v příštím semestru zapíšete. Aby nebylo neplánovaných konexí na OI málo, v jednom momentě jsem se ocitl v kanceláři s Liborem, který studuje AI na OI, vyvíjí komunikační software eM Client, podílel se zde na vydařené prezentaci na konferenci DEMO a má určitě velikou radost, že se dostal do blogísku OI ;-)

V Plug and Play se toho děje hodně. Téměř 300 startupů, které tady mají své kanceláře. Nezastavitelný frmol. Centrum opouští hlavně v případě získání investice nebo úspěšného růstu. Technologie a investice jsou dva světy, které se zde potkávají. Investoři z venture capital fondů si přichází každý den poslechnout prezentace firem. Bez ohledu na počasí a náboženské přesvědčení tady může člověk potkat i skupinky andělů.

První dva týdny jsem postupně strávil s jednotlivými členy týmu PnP. U některých jsem jejich práci jenom sledoval, například marketing při organizaci konference nebo prezentace a hodnocení firem investory. Do vyhledávání potenciálních startupů, které by se do PnP mohly přestěhovat, jsem se i přímo zapojil a považuji jej za nejzajímavější zkušenost. Kritéria nejsou přesně předepsaná, vybírají se firmy, které by byly pro investory zajímavé. Sází se na zkušenosti lidí, kteří výběr dělají. Je těžké předem určit, která firma bude úspěšná a opravdu inovativní. Některé z nich jsou překvapivě svérázné, provokativní až pitomé. Na první pohled. Investoři si je často i přes to vyslechnou a v případě kvalitního týmu zakladatelů (zkušenosti z předchozího podnikání...) nebo zajímavému trhu i finančně podpoří. Očekávání jsou pak jasná, během 3-5 let vydělat prodejem větší firmě nebo vstupem na burzu mnohonásobek původní investice. Právě kvůli rychlé návratnosti se PnP zaměřuje na informatické firmy, které nemusí nákladně vyrábět prototypy jako je tomu u bio a „clean“ technologií.

Po seznámení se s PnP se dostávám na týdenní podnikatelský kurz a stáž v americkém startupu. Do dnešního zápisku se to už z časoprostorových důvodů nevejde. V PnP i na okolí se všichni poctivě připravují na Halloween. Měl bych si asi pořídit kostým, ale ze zvyku čekám na tu správnou atmosféru, která přichází několik minut před „deadlinem“. Doufám, že v Silicon Valley nebude problém sehnat dostatek kabelů (minimálně Cat 5e) pro moji FELstyl identitu.

Žádné komentáře:

Okomentovat