úterý 16. listopadu 2010

Účast týmu studentů OI na soutěži ACM


Dne 22. a 23. října proběhlo česko-slovenské kolo soutěže ACM Programming Contest - CTU Open, které, jak název napovídá, hostilo ČVUT. Jedná se o soutěž v algoritmizaci a programování, které se každoročně zúčastňují desítky týmů z různých univerzit.Soutěž začala v pátek registrací. Poté následovalo slavnostní zahájení,které pokračovalo seznámením se s historií, filozofií a pravidly soutěže.Po několika hodinách jsme se dostali k testovacímu kolu, kde jsme si vyzkoušeli odevzdávací systém a technické zázemí akce. Tato zkouška připravila zajisté pořadatelům bezesnou noc, protože se objevilo nemálo technických problémů. Jedním z nich byla např. pouze jedna židle pro náš tříčlenný tým; museli jsme tedy akčně improvizovat lavičkou.

Druhý den se všechny týmy sešly a netrpělivě očekávaly začátek oficiálního kola.Po nějaké době jsme se odebrali do soutěžní místnosti. Usadili jsme se k počítači a připravili se na startovní signál. Ten vzápětí přišel. Nyní jsme mohli začít pročítat zadání úkolů. Měli jsme pět hodin na vypracování co největšího počtu z celkových devíti úloh. Pořadí týmů záleželo na počtu odevzdaných úloh a času jejich odevzdání. Začátek byl pro náš tým slabší, nicméně s příchodem času oběda a přísunem jídla jsme se rozjeli a v relativně krátké době jsme odevzdali tři úlohy. Pak bohužel nastal lehký útlum našich duševních schopností. Ten nám vydržel až do konce soutěže, sice jsme naprogramovali ještě další tři úlohy, avšak odevzdávací systém s nimi nebyl dostatečně spokojen. Poslední minuty byly obzvláště perné, naplno se projevilo omezení pouze jednoho počítače pro celý tříčlenný tým, museli jsme tedy přikročit k fyzickému multitaskingu :-)

Krátce po skončení následovalo vyhlášení. Byli jsme napjatí, jak jsme dopadli, protože poslední hodinu soutěže bylo zneviditelněno průběžné pořadí týmů v systému. Neočekávané se stalo skutečností - jako jediný tým z ČVUT jsme dokázali vyřešit více než dvě úlohy, tudíž jsme se stali výherci v rámci univerzity.

Za odměnu nyní čeká tři nejlepší týmy z každé zúčastněné školy cesta do Wroclawi,kde se 21. 11. uskuteční středoevropské regionální kolo. Držte nám palce, určitě se nám to bude hodit! Jelikož se pro věkový limit už příští rok nebudeme moci zúčastnit, apelujeme na všechny své mladší kolegy z OI, aby zvážili svou účast v soutěži a poměřili tak své síly s jinými obory, fakultami a univerzitami.
A koukejte to vyhrát! :-)
Web CTU Open

Ondra Hrstka, Karel Lebeda a Vojta Křížek

Žádné komentáře:

Okomentovat